Da li je Bluetooth otvoren protokol?

Bluetooth tehnologija postala je neizostavan deo našeg svakodnevnog života, omogućavajući nam bežično povezivanje uređaja na jednostavan način. Ali da li ste se ikada zapitali da li je Bluetooth otvoren protokol? U ovom članku istražićemo prirodu Bluetooth tehnologije i osvetliti da li se može svrstati u kategoriju otvorenih protokola.

Šta je Bluetooth?

Bluetooth je bežična komunikaciona tehnologija koja omogućava uređajima da se povežu i razmenjuju podatke na kratkim rastojanjima. Prvi put je predstavljen 1994. godine od strane švedske telekomunikacione kompanije Ericsson, i od tada se razvila u široko usvojen standard za bežično povezivanje.

Otvoreni protokol vs. Vlasnički protokol

Otvoreni protokol se odnosi na komunikacioni standard koji je javno dostupan, omogućavajući svima da ga implementiraju bez ikakvih ograničenja. S druge strane, vlasnički protokol je vlasništvo i kontrolisano od strane određene kompanije, ograničavajući njegovu upotrebu samo onima koji su dobili potrebne licence.

Status Bluetooth-a

Bluetooth, iako široko korišćen i usvojen, se ne smatra otvorenim protokolom. Standard Bluetooth-a se održava i razvija od strane Bluetooth Special Interest Group (SIG), neprofitne organizacije koja okuplja različite tehnološke kompanije. Iako su specifikacije Bluetooth-a javno dostupne, one su podložne autorskom pravu i za njihovu implementaciju je potrebna licenca.

ČPP (Često Postavljana Pitanja)

1. Zašto Bluetooth nije otvoren protokol?
Bluetooth nije otvoren protokol zato što ga kontroliše Bluetooth SIG, koji zahteva licenciranje za implementaciju.

2. Da li svako može koristiti Bluetooth tehnologiju?
Da, svako može koristiti Bluetooth tehnologiju u svojim uređajima, ali moraju dobiti licencu od Bluetooth SIG-a.

3. Da li postoje otvorene alternative za Bluetooth?
Da, postoje otvorene alternative za Bluetooth, kao što su Wi-Fi i Zigbee, koji nisu kontrolisani od strane jedne organizacije.

Zaključno, iako je Bluetooth tehnologija široko dostupna i koristi se u različitim uređajima, ne svrstava se u otvorene protokole. Bluetooth SIG održava kontrolu nad standardom i zahteva licencu za implementaciju. Međutim, ovo ne sprečava široko usvajanje i integraciju Bluetooth tehnologije u naše svakodnevne živote.

Leave a Comment