De regering roept de Spaanse ambassadeur in Argentinië op voor overleg en eist excuses na Milei's aanval op Sánchez

De Spaanse regering heeft haar ambassadeur in Buenos Aires, María Jesús Alonso, opgeroepen voor overleg, nadat de aanval van de Argentijnse president Javier Milei op president Pedro Sánchez en zijn vrouw. De woorden die Milei deze zondag in Madrid sprak, tijdens een evenement dat samen met Vox werd gehouden, hebben dus een ongekende diplomatieke crisis met de regering van Argentinië ontketend. De minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft Milei om “publieke excuses” gevraagd en heeft verzekerd dat als deze niet plaatsvinden, Spanje de “passende maatregelen” zal nemen om zijn “soevereiniteit en waardigheid” te verdedigen.

Ondanks de verzoeken om steun in het licht van een ongebruikelijke crisis en de oproepen van verschillende ministers, reageerde de Populaire Partij binnen een paar uur en rechtvaardigde het gebaar van Milei. In de woorden van Miguel Tellado, woordvoerder van de PP in het Congres: “Het stilzwijgen van Sanchez wekt twijfels in Spanje en in het buitenland” en, zo voegt hij eraan toe, “wij nemen niet deel aan de PSOE-strategie.”

Het hoofd van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking is krachtig geweest in zijn uitspraken vanuit Moncloa. “Wederzijds respect en niet-inmenging zijn een onbreekbaar beginsel van de democratie”, zei Albares, “het is onaanvaardbaar dat een zittende president tijdens een bezoek aan Spanje Spanje en de president van de Spaanse regering beledigt.” De minister heeft herhaald dat dit feit “in strijd is met alle diplomatieke gebruiken en de meest fundamentele regels voor coëxistentie tussen landen.”

“De zeer ernstige woorden die Milei vandaag in Madrid heeft gesproken overstijgen alle politieke en ideologische verschillen,” vervolgde de minister van Buitenlandse Zaken, “ze zijn ongekend in de geschiedenis van de internationale betrekkingen en nog minder in de geschiedenis van de betrekkingen tussen twee landen steden verenigd door sterke broederschapsbanden.”

Deze zondag noemde de Argentijnse president de vrouw van de Spaanse president ‘corrupt’, zonder haar of Sánchez bij naam te noemen. “De mondiale elites realiseren zich niet hoe destructief het is om de ideeën van het socialisme door te voeren”, zegt Milei, wiens ultraliberale bezuinigingen en hervormingen hebben al tot twee algemene stakingen in Argentinië geleid. “Ze weten niet wat voor soort mensen aan macht gebonden zijn of welke misbruiken dit kan veroorzaken. Net als wanneer hij een corrupte vrouw heeft, hij vies wordt en er vijf dagen over nadenkt,’ zei hij, opkijkend van zijn aantekeningen.

Na de aankondiging van het besluit van de Spaanse regering heeft Milei op haar X-account enkele berichten geretweet waarin verschillende extreemrechtse profielen de maatregel belachelijk maken en bekritiseren om de ambassadeur in Buenos Aires op te roepen voor overleg.

“We zullen alle maatregelen nemen die wij passend achten om onze soevereiniteit en onze waardigheid te verdedigen”, zei Albares. Het hoofd van Buitenlandse Zaken legde uit dat de Spaanse regering Milei ‘te goeder trouw’ heeft ontvangen in Madrid, waar hij heeft deelgenomen ‘aan een politiek evenement van extreemrechts’. Albares heeft gezegd dat “de publieke middelen van de Spaanse staat” hem ter beschikking zijn gesteld en Milei “heeft gereageerd met een frontale aanval op onze democratie, onze instellingen en Spanje.”

De regering heeft de Argentijnse president ook om ‘publieke excuses’ gevraagd en om ‘het grote land dat hij vertegenwoordigt en de positie die hij bekleedt waar te maken’. Volgens Albares had Milei dat respect voor ons land ‘nooit mogen opgeven’, en al helemaal omdat hij in de hoofdstad van Spanje was.

De voormalige president van Argentinië, Alberto Fernández, heeft Milei ervan beschuldigd zijn land met dit soort gebaren te isoleren “van de rest van de wereld, zoals hij al deed met Mexico, China, Colombia en Brazilië.” Fernández heeft zijn solidariteit gedeeld met Sánchez en zijn familie in X. “Als Argentijn bied ik hen mijn excuses aan voor het ongepaste gedrag van de persoon die het presidentschap van mijn land uitoefent.” De woorden van Milei zijn ook door de Socialistische Internationale veroordeeld als “een typisch voorbeeld van de politiek van haat, polarisatie en laster”.

Spanje wacht op de verklaring van de Europese Unie

Albares benadrukte dat hij contact heeft opgenomen met alle parlementaire woordvoerders ‘om steun te verzamelen’ en dat hij ze ‘in brede zin’ heeft ontvangen. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken waren dat de twee partijen die op dat moment niet hadden gesproken PP en Vox, wier reacties niet lang op zich lieten wachten. De regering heeft de steun gekregen van de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, die antwoordde dat “een aanval op een lidstaat ook een aanval op de EU is.”

Albares meldde deze zondag dat de Spaanse regering hoopt dat de EU “een publieke verklaring zal afleggen over wat er is gebeurd.” Borrell publiceerde dat kort daarna in X “Aanvallen op de familieleden van politieke leiders horen niet thuis in onze cultuur“Wij veroordelen en verwerpen ze, vooral als ze van onze partners komen.” De Hoge Vertegenwoordiger heeft herhaald dat “politieke vrijheid, welvaart en sociale cohesie, gebaseerd op fiscale herverdeling en respect in de publieke ruimte, de pijlers van de EU zijn.”

De minister van Cultuur, Ernest Urtasun (Sumar), heeft verklaard dat “de belediging door de extreemrechtse Milei tegen de regering en tegen Spanje”. Het lid van de coalitieregering voegde eraan toe dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat de zakenlieden – die onder leiding van de president van de CEOE deze zaterdag een bijeenkomst hielden met de Argentijnse president – ​​‘meer gefocust zijn op het maken van foto’s met hen dan op het verhogen van de salarissen. en sociale rechten bevorderen.” In dezelfde lijn voegde parlementair woordvoerder Íñigo Errejón toe dat “Het is geen discussie tussen politici, maar tussen samenlevingsmodellen”.

De plaatsvervangend en algemeen secretaris van Podemos, Ione Belarra, heeft bevestigd dat de minister van Buitenlandse Zaken de steun van zijn partij heeft gevraagd om de ambassadeur in Buenos Aires op te roepen voor overleg. “Ik heb hem verteld dat rechts wordt tegengehouden met rechten en concrete vooruitgang en dat niemand zal begrijpen dat ze dit doen zonder eerst de ambassadeur in Israël te bellen voor overleg.” Belarra reageerde in X.

De regering vraagt ​​Feijóo om de woorden van Milei te veroordelen

Milei's woorden zijn met harde kritiek ontvangen door verschillende leden van de regering, die ook verzekeren dat Alberto Núñez Feijóo “niet de andere kant op kan kijken”. in de woorden van Santos Cerdán, organisatorisch secretaris van de PSOE. De woordvoerder van de uitvoerende macht, Pilar Alegría, heeft de tussenkomst van Milei omschreven als “modderpolitiek op volle snelheid. Ondraaglijk. Onaanvaardbaar”. Milei is dit weekend in Spanje, waar hij verschillende openbare evenementen heeft gehouden en een groep zakenlieden heeft ontmoet op de ambassade van zijn land in Madrid, op uitnodiging van Vox, de belangrijkste partner van de PP in verschillende regionale overheden.

De PP heeft echter geantwoord dat haar werk “is om zich te verzetten tegen de president van Spanje, niet die van Argentinië” en dat hij niet wil meedoen “aan de discursieve hyperbool die sommigen en anderen proberen op te nemen. Miguel Tellado, woordvoerder van de PP, heeft de regering er ook van beschuldigd dat ze wil dat “Milei het electoraat mobiliseert dat niet langer overtuigd is door de regering.” Vox heeft op zijn beurt gereageerd op Sánchez om “nog vijf dagen vakantie om te zeuren“.

De eerste vice-president van de regering en minister van Financiën, María Jesús Montero, heeft de woorden van Milei omschreven als “onaanvaardbaar' en heeft in X verzekerd dat 'in het licht van haat en beledigingen van populistisch rechts de regering standvastig zal blijven in haar overtuigingen en deze beledigingen niet zal tolereren.' In een ander bericht, Montero heeft rechtstreeks verwezen naar “de leden van de PP”met verwijzing naar Vox, waarover hij heeft gezegd dat “ze vergeten dat Spanje een democratie is” en dat de regering “de legitimiteit van de stembus heeft”.

Teresa Ribera, minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging, heeft ook gezegd dat wat er is gebeurd “gewoonweg ondraaglijk' en dat 'in het licht van beledigingen en leugens een respectvolle, maar krachtige en democratische reactie passend is.' De PSOE-kandidaat voor de Europese verkiezingen op 9 juni had ook woorden voor de oppositie: “Wachten op een reactie van de PP die gelijkwaardig is aan die van Zapatero met Chávez.”

De minister van het presidentschap, Félix Bolaños, verklaarde deze zondag ook dat “de Ultra International in Madrid laat zien dat extreemrechts over de hele wereld hetzelfde is: hoaxes, haat en bezuinigingen. “Een gevaar voor de democratie.” Bolaños heeft toegevoegd, via een bericht in X, dat “haar terminals in Spanje Vox en de meest extremistische PP zijn. Daarom zijn ze naar de inauguratie van Milei gegaan en zullen ze zijn beledigingen niet veroordelen.”

Net als Bolaños, de woordvoerder van de Socialistische Fractie in het Congres van Afgevaardigden, Patxi López heeft ook gereageerd op de woorden van Milei en heeft een beroep gedaan op de leider van de oppositie, Alberto Núñez Feijóo. “Vandaag is Madrid het epicentrum van mondiale schaamte geweest”, schreef López in X. “Extreemrechts is naar ons land gekomen om ons te beledigen en tonnen haat uit te braken. Het heeft geen zin om later spijt te krijgen; We moeten ze isoleren, aan de kaak stellen en ze nu tegenhouden. Toch, meneer Feijoo?’

De organisatiesecretaris van de PSOE, Santos Cerdán, heeft kritiek geuit op het feit dat mondiaal extreemrechts “naar Spanje komt op uitnodiging van de PP-leden om hun leugens en destructieve haat te uiten.” Cerdán heeft herhaald dat “Feijóo niet weg kan kijken: dit is wat onze democratische grondslagen bedreigt. Met zijn medeplichtige stilte en zijn afspraken moedigt hij deze haatvrije bar aan.”

Milei's eerdere aanvallen op Sánchez: “Zijn socialistische beleid brengt alleen maar armoede en dood”

De woorden van Milei hebben de tweede crisis tussen de twee landen in deze maand mei veroorzaakt, na de kritiek die werd geuit door de woorden van de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, die de Argentijnse president beschuldigde van het ‘innemen van stoffen’ tijdens een evenement bij de PSOE. . “Ik heb de impact van die woorden niet ingeschat“Als ik het had geweten, had ik het niet gezegd”, zei Puente later. De minister stelde vervolgens dat er naar zijn mening sprake was van ‘sterk overdreven gereageerd’, omdat er geen rekening was gehouden met de ‘ontspannen context’ waarin hij die woorden had uitgesproken.

Vervolgens reageerde Milei ook met aanvallen op zijn Spaanse tegenhanger. “Hun socialistische beleid brengt alleen maar armoede en dood' verzekerde Milei zich na de woorden van Puente. Diezelfde dag bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin het de beschuldigingen van Milei “ronduit” verwierp. De president uitte de beschuldigingen tegen Sánchez door ervoor te zorgen dat hij “de eenheid van het Koninkrijk in gevaar had gebracht, door akkoord te gaan met separatisten en te leiden tot de ontbinding van Spanje”, evenals Spaanse vrouwen, “door de illegale immigratie toe te staan ​​van degenen die hun integriteit bedreigen. ” fysiek”.

Die crisis heeft er echter wel toe geleid De leider van de PP vroeg het aftreden van Puente of dat hij werd ontslagen omdat hij een crisis met een ‘broederland’ had uitgelokt. “Ze scheppen op van internationale relevantie, en ze hebben zojuist een politieke crisis veroorzaakt met een broederland als de Republiek Argentinië”, zei Feijóo toen tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de Catalaanse verkiezingen in Barcelona. “Ze vragen om niet beledigd te worden, en ze beledigen iedereen”, hekelde hij. De regering heeft via de verklaringen van haar ministers van afgelopen zondag de oppositieleider gevraagd hetzelfde standpunt in te nemen met betrekking tot de beledigingen van Milei.Source link

Leave a Comment

AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk AcUk