Duizenden mensen demonstreren in Malaga tegen massatoerisme | Economie

Fans, zonnebrandcrème, petten en spandoeken. Málaga ging zaterdag de straat op om te protesteren tegen het woningtekort, de hoge huurprijzen en de negatieve gevolgen daarvan toeristische overbevolking. Ongeveer 15.000 mensen – 5.500 volgens de Nationale Politie en 25.000 volgens de organisatie – zijn door de hoofdstraten van het historische centrum gemarcheerd in een oproep gepromoot door de Huurdersbond onder het motto “Malaga om te leven, niet om te overleven”. Na Canarische eilanden, Balearen of Barcelona Het is nu de beurt aan de hoofdstad Malaga, die al jaren ondergedompeld is in een spiraal van stijgende prijzen voor koop of huur, terwijl de toeristische appartementen omhooggeschoten zijn: er zijn er nu meer dan 12.000, volgens het register van de Junta de Andalucía, die het plaatst het alleen achter Madrid en Barcelona. “De stad lijdt, er is grote onrust en dat moest op tafel het huisvestingsprobleem”, legt Curro Machuca, woordvoerder van de bijeenroepende entiteit, uit.

Door dezelfde problemen, ook deze zaterdag, ongeveer 2.000 inwoners in Cádizdat is verloren een derde van de bevolking in de afgelopen dertig jaar en het is volgens Cádiz Resiste de provinciehoofdstad met de meeste toeristische woningen per inwoner. Deze entiteit, die buren samenbrengt die strijden tegen het toerisme, is de organisator van het protest dat vandaag wordt gehouden, meldt Jezus A. Cañas.

“Málaga is niet te koop”, “dit is geen toerisme, het is een invasie”, “buurman, word wakker, ze speculeren aan je deur”, “Precaire salarissen en appartementen voor miljonairs” of “dit toerisme is niet duurzaam” zijn enkele van de slogans op de vele spandoeken die werden vastgehouden door de deelnemers, die een groot deel van de stad vertegenwoordigden: jongeren, ouderen, hele gezinnen. Voor Francisco Torres, 25 jaar oud, was dit zijn eerste demonstratie. “Ik had niet zoveel mensen verwacht, maar als we nu niet mobiliseren, zal er nooit iets veranderen”, zei de jongeman, vergezeld door zijn vriend Cristian Cabra, een 24-jarige econoom. “We studeren, werken en verdienen een behoorlijk salaris. En zelfs dan is er geen manier om toegang te krijgen tot huisvesting”, benadrukte hij. “Het is onhoudbaar: een huis kopen is onmogelijk”, zegt María Franco, 38 jaar oud. “Nu zijn wij mensen uit Malaga tweederangs”, benadrukt zijn zus Lole. Beiden werden vergezeld door hun moeder, Lola González, 67 jaar oud. Ondanks dat hij een pensioen en huisvesting had, wilde hij steun betuigen aan de bevolking van Malaga. “Wij zijn tegen het toeristenmodel“, hij stond erop.

Demonstratie tegen de overbevolking van toeristen, aanstaande zaterdag in Malaga.Carlos Diaz (Carlos Diaz)

Terwijl de demonstranten door de Alcazabillastraat liepen, keken tientallen toeristen met verbaasde gezichten toe vanaf de tafels op de terrassen, die meer dan de helft van de ruimte in beslag nemen. “Buurman, besef het”, werd op een ander spandoek getoond terwijl de aanwezigen zongen: “Waar is Paquito, waar is Paquito, Paquito verkoopt wat er nog over is van de stad”, verwijzend naar de burgemeester van Malaga, Francisco de la Torre. De massale respons op de demonstratie van afgelopen zaterdag weerspiegelt wat een groot deel van de inwoners van Malaga al jaren voelt. En hij geeft commentaar in zijn dagelijkse gesprekken op de markt, op zijn werk of met zijn vriendengroep: de moeilijkheid om een ​​huis te huren of te kopen, de problemen die door het toerisme worden veroorzaakt en het gevoel dat Malaga – vooral het centrum van de stad – historisch is geworden voor een bezoeker. -alleen themapark. 'Ik wil geen figurant zijn in mijn stad', stond op een ander bord dat een jonge vrouw vasthield. Overal om hen heen raakten de waterflessen binnen enkele seconden leeg terwijl de zon onderging naarmate de dag vorderde.

Gentrificatie en toerisme

De nieuwste sociale enquête van Malaga, gepromoot door de Universiteit van Malaga (UMA) en afgelopen voorjaar gepresenteerd, gaf al aan dat huisvesting de belangrijkste zorg van de inwoners van Malaga was, toen het in 2020 op nummer 16 stond. 72% van de ondervraagden zei ook dat het toerisme “negatief” of “zeer negatief” had een impact op de beschikbaarheid van betaalbare woningen. “Ik deel al tien jaar een flat en sinds een jaar wil ik onafhankelijk worden met mijn partner: elke keer als ik Idealista of soortgelijke portalen betreed, word ik depressief”, aldus een andere demonstrant, werktuigbouwkundig ingenieur Sonia Raya. Het laatste huis dat hij bezocht, verraste hem: “Het was een schande: een garage omgebouwd tot appartement en zonder ramen”. Ze vroegen hem om 600 euro.

“Onze bedoeling was precies dat: de kwestie centraal stellen. Deze strijd begint met het onder de aandacht brengen van het probleem”, legde Curro Machuca, woordvoerder van de Huurdersbond van Malaga, uren voor de demonstratie uit, waarbij hij benadrukte dat het protest reacties die een einde maken aan een proces dat twintig jaar geleden begon. De hoofdstad Malaga ontving destijds amper een half miljoen toeristen: het merendeel van degenen die op het vliegveld aankwamen, passeerde en reisde naar de gemeenten aan de Costa del Sol of historische steden als Sevilla en Córdoba. Europese fondsen hielpen bij de renovatie van het historische centrum en haar omgeving in de eerste jaren van de 21e eeuw. Er werd gestreefd naar herstel van straten en pleinen – in theorie – een einde maken aan een gedegradeerde ruimte, maar in de praktijk zorgde dit voor gentrificatie en trok het de komst van grote vastgoedbedrijven en investeringsfondsen aan. De bevolking begon uit het centrum te worden verdreven. “Er waren dramatische situaties”, herinnert Machuca zich. Alles werd erger. “Na verloop van tijd werd het onhoudbaar”, benadrukt hij.

Demonstratie tegen de overbevolking van toeristen, aanstaande zaterdag in Malaga.
Demonstratie tegen de overbevolking van toeristen, aanstaande zaterdag in Malaga.Carlos Diaz (Carlos Diaz)

Gentrificatie en toerisme verwoestten het centrum en blijven nieuwe wijken, zoals Lagunillas, bedreigen. Toen afgelopen zaterdag duizenden mensen door de Carreterías-straat liepen, waren er nauwelijks buren op de balkons: in de meeste gerehabiliteerde blokken aan de straat zijn toeristenappartementen en 25% van de woningen in de omgeving wordt op Airbnb geadverteerd. In het centrum is de situatie al chronisch, maar ze heeft zich ook naar andere wijken verspreid. Het keerpunt werd gekenmerkt door de komst van toeristenwoningen tussen 2014 en 2015, die volgens het rapport een van de “meest extreme veranderingsprocessen in Spanje” teweegbrachten. Extreme commercialisering en het recht op de stadgepubliceerd in mei door het Institute of Urban and Social Studies. Dit wordt bevestigd door gegevens van de overheidsinstantie Turismo Costa del Sol.waaruit blijkt hoe de 846 toeristische appartementen die in 2016 werden geregistreerd, met 15 zijn vermenigvuldigd om de huidige 12.000 te overschrijden – bijna duizend met vergunningen in afwachting van toestemming. Er zijn bijna 63.000 bedden, waar nog eens 12.000 hotelaccommodaties bijkomen.. In 2023 bezochten 1,6 miljoen mensen de hoofdstad. Het wethouder voor Toerisme, Jacobo Florido, stelt dat de stad nog een half miljoen extra mensen kan huisvesten jaar.

Tegenwoordig zijn de gegevens over de huizenmarkt overweldigend. Malaga is de derde Spaanse stad die een grotere inspanning vergt om te verhuren –33% van het gezinsinkomen – en kopen, met 34% van het gezinsinkomen, volgens gegevens gepubliceerd door Idealista. Het vastgoedportaal weerspiegelt dat van de 1.199 huizen en appartementen die te huur zijn in de hoofdstad Malaga, er slechts 14 een prijs hebben van minder dan 700 euro en slechts één ervan groter is dan 50 vierkante meter. Idealista-statistieken geven ook aan dat de prijs per vierkante meter te koop is gestegen van 1.557 euro in mei 2015 naar 2.919 in mei 2024, bijna het dubbele in minder dan tien jaar; en dat in dezelfde periode de prijs per vierkante meter huur Het is gegaan van 7 naar 14,2 euro. In ruil daarvoor heeft de stad een van de laagste gemiddelde bruto-inkomens onder de grote hoofdsteden, met 27.611 euro, volgens gegevens die afgelopen najaar door de Belastingdienst zijn gepubliceerd, een cijfer lager dan vergelijkbare steden als Sevilla (30.060 euro) of Valencia (32.215 euro). en verre van anderen zoals Barcelona (39.973 euro). Het Spaanse gemiddelde bedraagt ​​29.014 euro.

“Er waren veel tekenen”

De gevolgen van de overbevolking door toeristen en het tekort aan woningen waren vóór Malaga al in andere steden geleden. Waarom werd er niet eerder mee gestopt? “Er waren veel tekenen, maar er kwam geen antwoord op wat de burgers verwachtten”, zegt Enrique Navarro, professor aan de Universiteit van Californië Afdeling Geografie van de UMA en directeur van het hoofdkantoor van het Tourism Innovation Institute van de universiteit. “We kennen al de negatieve effecten die het toerisme heeft gehad op de bevolking, de stedelijke morfologie en de toegang tot huisvesting. Nu kennen we ook de mate van incompetentie van de regeringen om het probleem aan te pakken, of het nu op staats-, regionaal of lokaal niveau is”, voegt Pedro Marín Cots toe, al bijna twintig jaar directeur van het Urban Environment Observatory (OMAU), een gemeentelijke organisatie van waaruit hij herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor de problemen waarmee de stad te maken heeft . Niemand in het stadsbestuur zelf luisterde naar hem. Nu hij een van de verantwoordelijken is voor het Instituut voor Stedelijke en Sociale Studies, begrijpt hij niet waarom de burgemeester, Francisco de la Torre, verworpen in een gemeentelijke plenaire vergadering – dankzij de stemmen van de PP en Vox – waarbij de stad tot een gestresseerd gebied werd verklaard, wat zou kunnen helpen de huurprijs te beperken. “Wat deze zaterdag is gebeurd moet een keerpunt worden: we hebben te maken met een noodsituatie en vanaf zondag moeten we positief denken en concrete acties voorstellen”, stelt hij.

Voorlopig het enige initiatief dat wordt gepromoot door de gemeenteraad van Malaga is geweest om nieuwe vergunningen voor toeristische appartementen alleen te beperken tot appartementen met een onafhankelijke ingang of bevinden zich in blokken waarvan het geheel bestemd is voor die dienst. Het is recent, het is begin juni in werking getreden en de raad wil dat het met terugwerkende kracht ingaat tot 22 februari. toen de Junta de Andalucía een decreet uitvaardigde dat de gemeenten de macht gaf om dit soort huisvesting te beperken of te verbieden. De la Torre heeft verzekerd dat ze nieuwe maatregelen bestuderen, zoals het beperken van de verbouwing van commerciële begane grond tot appartementen of het aanleggen van verzadigde gebieden waar geen vergunningen meer worden verleend. “Het zijn slechts lapjes die niets zullen oplossen”, zei de 35-jarige Javier González toen de demonstratie rond twee uur in de middag op de Plaza de la Constitución ten einde kwam.

Het wethouder voor Volkshuisvesting, Francisco Pomares, bekritiseerde donderdag de ‘toerismefobie’ die door de demonstratie werd gepromoot en de woordvoerder van het gemeentelijke team, Elisa Pérez de Siles, zei vrijdag dat ‘huisvesting al jaren een strategische kwestie’ is voor de gemeente. .” jaar”. Hij benadrukte ook de investering van 500 miljoen euro “tegen kostprijs” om meer dan 5.300 appartementen in de stad te bouwen en maakte van de gelegenheid gebruik om vragen de medewerking van zowel de Junta de Andalucía als de centrale overheid om meer bouw te stimuleren. Natuurlijk sloot hij deelname aan de demonstratie uit. ‘De voorwaarden van het manifest [difundido por los organizadores] “Ze zijn onverenigbaar met onze routekaart en met wat wij als absoluut onvervreemdbaar beschouwen: de verdediging van privé-eigendom, dat ook een constitutioneel mandaat is”, concludeerde hij. Zoals het recht op huisvesting.

“Een enorme onverantwoordelijkheid”

“Het protest lijkt ons enorm onverantwoord. Het is zorgwekkend en onverantwoord om te demonstreren tegen de belangrijkste industrie van de stad, waar de meerderheid van de inwoners van Malaga woont en wier belastingen betalen voor openbare diensten”, onderstreept Juan Cubo, vice-president van de Vereniging van Toeristische Huisvesting en Appartementsprofessionals van Andalusië. “Als je van je stad houdt, als je een goede buur bent, demonstreer dan niet tegen het levensonderhoud van de meerderheid van de inwoners van Malaga”, voegde hij eraan toe, terwijl hij benadrukte dat de demonstratie slechts “een radicale en luidruchtige minderheid” was en benadrukte dat de toeristenappartementen Zij zijn niet verantwoordelijk voor de stijging van de huizenprijzen, die zij toeschrijven aan het gebrek aan rechtszekerheid van de eigenaren, de administratieve bureaucratie om stadsgrond te ontwikkelen of de hotels die op woonpercelen zijn gebouwd.

Volg alle informatie Economie En Bedrijf in Facebook En Xof in onze wekelijkse nieuwsbriefSource link

Leave a Comment

data data data data data data data data data data data data data