Laatste minuut van de crisis in Bolivia: de regering van Luis Arce hekelt een staatsgreep

00:01 uur

De Verenigde Staten dringen aan op “kalmte en gematigdheid” in het licht van de situatie in Bolivia

De Verenigde Staten houden de situatie in Bolivia “nauwlettend in de gaten” en dringen aan op “kalmte en gematigdheid”, vertelde een woordvoerster van het Witte Huis woensdag aan EFE in een korte schriftelijke verklaring.

De woordvoerder verwees naar de ‘situatie in Bolivia’, maar gebruikte niet de aanduiding ‘staatsgreep’ die de president van Bolivia, Luis Arce, heeft gebruikt om het feit te beschrijven dat een sector van het Boliviaanse leger in opstand kwam tegen zijn regering. en een tank drong het hoofdkwartier van de uitvoerende macht in La Paz binnen.

“De Verenigde Staten houden de situatie in Bolivia nauwlettend in de gaten en dringen aan op kalmte en gematigdheid”, vertelde de vertegenwoordiger van het Witte Huis aan EFE.

Met informatie van EFE

23:58 uur, gisteren

De regering van Brazilië veroordeelt de poging tot staatsgreep in Bolivia

De regering van Brazilië heeft deze woensdag “in de krachtigste bewoordingen” de poging tot staatsgreep in Bolivia veroordeeld, die zij omschreef als een “ernstige schending van de constitutionele orde”, en sprak haar steun uit voor de president van dat land, Luis Arce.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuid-Amerikaanse land drukte in een verklaring zijn “toewijding aan de volledige geldigheid van de democratie in de regio” uit en merkte op dat de inzet van troepen in het presidentiële paleis in La Paz “onverenigbaar” is met de internationale verplichtingen van Bolivia onder Mercosur. .

De president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, een internationale bondgenoot van Arce, voegde in een commentaar op sociale netwerken toe dat zijn standpunt “duidelijk” is, dat hij elke vorm van staatsgreep veroordeelt en dat hij wil dat de democratie “overheersen.” in de regio.

Met informatie van EFE

23:47 uur, gisteren

Maíllo, coördinator van IU, veroordeelt de staatsgreep in Bolivia: “We hebben te maken met een traditie van de militaire elites”

Antonio Maíllo, coördinator van Izquierda Unida, heeft op TVE een aanklacht ingediend tegen de militaire beweging in Bolivia. De nieuw gekozen leider van de formatie heeft verzekerd dat dit feit aangeeft dat “we in een traditie van de militaire elite zitten die te maken heeft met het geschil over hulpbronnen en macht in het land.”

Maíllo herinnerde zich dat de ‘legitieme’ president Evo Morales al een militaire staatsgreep had ondergaan die zijn vertrek uit zijn ambt en het land veroorzaakte. “Sociale mobilisatie zal van groot belang zijn in het licht van een staatsgreep die de bevolking probeert te ontmoedigen.”

23:32 uur, gisteren

Luis Arce: “We zullen de democratie respecteren die is gewonnen door de stemming van het Boliviaanse volk bij de stembus”

Na het ontlasten van het militaire opperbevel heeft de president van Bolivia, Luis Arce, de natie toegesproken om “een situatie te beschrijven waarin de nationale regering in Casa Grande zit, samen met het kabinet van ministers en samen met het Boliviaanse volk en samen met “de goede soldaten die weten hoe ze de politieke grondwet van de staat moeten respecteren.”

“We zullen de democratie respecteren die is gewonnen door de stem van het Boliviaanse volk bij de stembus”, verklaarde de president, waartegen de aanwezigen “democratie, democratie” riepen.

Arce heeft ook het ‘Boliviaanse volk’ begroet dat zich rond de Plaza de Murillo in La Paz bevindt om ‘de democratie te verdedigen’ en al degenen die verklaringen hebben afgelegd, zowel internationaal als nationaal, ‘tegen elke actie tegen de democratie en het Boliviaanse volk’. Arce heeft ook een bericht naar het leger gestuurd, waarin hij hen eraan herinnert dat “zij de Boliviaanse grondwet moeten respecteren”.

23:23 uur, gisteren

De president van Bolivia, Luis Arce, benoemt een nieuw militair opperbevel, dat opdracht geeft tot de terugkeer van soldaten naar de kazerne

De Boliviaanse president heeft een officiële wet gehouden om het nieuwe militaire opperbevel te benoemen na de poging tot staatsgreep onder leiding van voormalig generaal Juan José Zúñiga. Generaal-majoor José Wilson Sánchez Velázquez is door de president zelf benoemd tot nieuwe opperbevelhebber van de Boliviaanse strijdkrachten

“Het is een grote verantwoordelijkheid die op ons rust”, zei hij in zijn eerste woorden van dank aan zowel de president als de minister van Defensie. Daarna heeft hij alle soldaten die zich op straat bevinden bevolen terug te keren naar de kazerne.

Naast de commandant van het leger heeft de Boliviaanse president ook generaal Gerardo Zabala benoemd tot nieuwe commandant van de Boliviaanse luchtmacht en subadmiraal Renan Wilson Guardia tot algemeen commandant van de Boliviaanse marine.

23:10 uur, gisteren

Generaal Zúñiga bevestigt dat hij “alle politieke gevangenen” zal vrijlaten en verwijst naar voormalig president Áñez

De algemene commandant van het Boliviaanse leger, Juan José Zúñiga, die aan het hoofd staat van de militaire groep die van plan is ‘het regeringskabinet te veranderen’, zei in verklaringen aan de media dat ‘hij alle politieke gevangenen zal vrijlaten’, zoals voormalig interim-president Jeanine Áñez en dat de democratie in het land zal ‘herstellen’.

“We zullen Áñez (de gouverneur van Santa Cruz, Luis Fernando) Camacho, militaire gevangenen, vrijlaten”, vertelde Zúñiga aan de media voor het regeringshoofdkwartier naast een tank. Zowel Jeanine Áñez als Luis Fernando Camacho zitten al maanden in de gevangenis, beschuldigd van de staatsgreep van november 2019.

Met informatie van EFE

23:02 uur, gisteren

Evo Morales, voormalig president van Bolivia, beschrijft de inname van het Murillo-plein in La Paz als een ‘staatsgreep’.

De voormalige president van Bolivia, Evo Morales, zei woensdag dat er een “staatsgreep” op komst is in het land nadat de inzet van tanks en zwaarbewapende soldaten voor het regeringshoofdkwartier in de stad La Paz bekend werd.

Morales riep ook op tot een “nationale mobilisatie om de democratie te verdedigen” en beschuldigde de algemene commandant van het Boliviaanse leger, Juan José Zúñiga, ervan aan het hoofd te staan ​​van de militaire operatie.

22:58 uur, gisteren

Josep Borrell: “De EU veroordeelt elke poging om de constitutionele orde in Bolivia te doorbreken”

Het hoofd van de Europese diplomatie, Josep Borrell, heeft de veroordeling van de EU geuit over de “poging om de constitutionele orde in Bolivia te doorbreken en democratisch gekozen regeringen omver te werpen”, verwijzend naar de poging tot staatsgreep onder leiding van voormalig generaal Zúñiga in La Paz. Bolivia.

Borrell wilde namens de Europese Unie uitdrukking geven aan “solidariteit” met de regering van Luis Arce en met het Boliviaanse volk.

22:53 uur, gisteren

Sánchez veroordeelt staatsgreep in Bolivia: 'Wij roepen op om de democratie te respecteren'

De president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, heeft de poging tot staatsgreep in Bolivia veroordeeld. Hij heeft dit gedaan via X, waar hij heeft laten zien dat Spanje “de militaire bewegingen ronduit veroordeelt” in Bolivia.

“Wij sturen de regering van Bolivia en haar bevolking onze steun en solidariteit”, benadrukte hij. “Wij roepen op om de democratie en de rechtsstaat te respecteren.”

Gisteren, 22.50 uur

De secretaris-generaal van de OAS bevestigt dat hij “geen enkele vorm van schending van de constitutionele orde” in Bolivia zal tolereren

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, verklaarde woensdag vanuit Paraguay dat de organisatie “geen enkele vorm van schending van de legitieme constitutionele orde in Bolivia” zal tolereren, na de inzet van soldaten voor de Regeringshoofdkwartier in vrede.

“Het secretariaat-generaal van de OAS veroordeelt op de krachtigste manier deze acties van het Boliviaanse leger, dat zich moet onderwerpen aan het burgerlijk gezag zoals voorgeschreven door het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest”, aldus Almagro.

Op dezelfde manier sprak hij zijn “solidariteit” uit met de president van Bolivia, Luis Arce Catacora. Later verklaarde hij op sociaal netwerk X dat “het leger zich moet onderwerpen aan de legitiem gekozen burgerlijke macht.”

Met informatie van EFE

22.45 uur, gisteren

De president van Bolivia, vanuit het hoofdkwartier van de regering: “We zijn standvastig en we zullen hier blijven om elke poging tot staatsgreep het hoofd te bieden”

“We kunnen niet toestaan ​​dat pogingen tot staatsgreep opnieuw Boliviaanse levens kosten”, zei Luis Arce in een verklaring samen met zijn hele kabinet. De president van Bolivia heeft sociale organisaties begroet en hen uitgenodigd ‘het pad van de democratie terug te geven aan het Boliviaanse volk’. Wij willen iedereen aanmoedigen

Arce, die de strijdkrachten heeft gevraagd de wapens neer te leggen, heeft met zijn hele kabinet van ministers een verklaring afgelegd waarin hij heeft verzekerd dat ze in Casa Grande (het hoofdkwartier van de Boliviaanse uitvoerende macht) ‘standvastig’ zijn ‘tegen de staatsgreep’. .”

22:39 uur, gisteren

De minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, Celinda Sosa, roept de internationale gemeenschap op om de regering van Arce te steunen

De minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, Celinda Sosa, hekelde tegenover de Internationale Gemeenschap de ‘onregelmatige’ mobilisaties van legereenheden die ‘de democratie, de vrede en de veiligheid van het land aanvallen’.

“We roepen de internationale gemeenschap en de Boliviaanse bevolking op om de democratische waarden te respecteren en de regering van Luis Arce Catacora te steunen, constitutioneel en legitiem gekozen door de soevereine wil van het Boliviaanse volk”, zei Sosa via een video die was geüpload naar hun sociale netwerken.

22:36 uur, gisteren

De voormalige president van Bolivia Carlos Mesa veroordeelt de ‘militaire actie’ en steunt de regering: ‘Ze zijn van plan de democratie te schenden’

De voormalige president van Bolivia, Carlos Mesa, heeft op sociale netwerken de “militaire actie” van voormalig generaal Zúñiga voor het hoofdkwartier van de regering van het land veroordeeld. “Het is de bedoeling de democratie te schenden en de huidige constitutionele periode te onderbreken”, verzekerde hij via het sociale netwerk X (voorheen Twitter).

“Elke poging als deze is niets meer dan een staatsgreep,” zei hij, erop wijzend dat Comunidad Ciudadana, zijn partij, “zich aansluit bij de militante verdediging van de democratie.” Bij de laatste verkiezingen stelde hij zich kandidaat tegen president Luis Arce.

22.35 uur, gisteren

De regering van Bolivia hekelt een staatsgreep door het leger

De president van Bolivia, Luis Arce, hekelde woensdag “onregelmatige bewegingen” van het leger voor het regeringshoofdkwartier in de stad La Paz, terwijl burgers en lokale media melding maakten van de aanwezigheid van tanks en zwaarbewapende soldaten.

Verschillende tanks en zwaarbewapende soldaten bezetten woensdag het plein voor het hoofdkwartier van de Boliviaanse uitvoerende macht, nadat de gisteren ontslagen algemene commandant van het leger, generaal Zúñiga, had gedreigd het gebouw in beslag te nemen.



Source link

Leave a Comment

url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url