Het Congres zet de eerste stap in de richting van de vernieuwing van de rechterlijke macht, waarover PSOE en PP overeenstemming hebben bereikt

De hervorming van de Algemene Raad voor de Rechtspraak (CGPJ) en het Openbaar Ministerie, overeengekomen door PSOE en PP, worden gelanceerd in het Congres. De plenaire vergadering heeft donderdag goedgekeurd om het initiatief in overweging te nemen en het dringend te gaan verwerken, zodat het vóór eind juli definitief kan worden goedgekeurd en de nieuwe leden van de CGPJ hun mandaat kunnen beginnen met de nieuwe verordening. De tekst is aangenomen met 258 stemmen voor, 43 tegen en 33 onthoudingen, inclusief die van Sumar. Enkele vaste partners van de regering hebben zich daartegen gepositioneerd, zoals Podemos of EH Bildu, en ook extreemrechts van Vox.

Het initiatief, waarover overeenstemming is bereikt in de overeenkomst om de CGPJ na meer dan vijf jaar blokkade te vernieuwen, overweegt de verlenging van 15 naar 20 jaar van de ervaring die nodig is om rechter bij het Hooggerechtshof te zijn, en krijgt een commissie terug om zich te verdiepen in de ‘doelstelling’ beoordeling” van de benoemingen van rechters of omvat een regeling van de draaideuren tussen politiek en justitie.

Het is een overeenkomst die door de belangrijkste partijen is gesloten onder toezicht van de Europese Unie en die, op basis van wat werd gehoord in hun respectieve toespraken tijdens de parlementaire zitting van de toelating voor behandeling, lijkt de laatste van de zittingsperiode te zijn. Beiden hebben bijna hun hele spreekbeurt gewijd aan het bekritiseren van elkaar, zowel vanwege de blokkering van het bestuursorgaan van de rechters als vanwege de afwezigheid van andere staatsverdragen. En beiden, vooral de PP, hebben hard gewerkt om dit te rechtvaardigen een veel bekritiseerd akkoord door zijn Vox-bondgenoten.

De woordvoerder van de PP, Miguel Tellado, profiteerde van zijn toespraak om Pedro Sánchez, die hij ‘populistisch’ noemde, scherp te bekritiseren. Na te hebben herinnerd aan het krantenarchief uit 2014 van de toenmalige oppositieleider van de PSOE, die Podemos na zijn opkomst fel bekritiseerde en verzekerde dat zijn beleid ertoe zou leiden dat Spanje net zo zou worden als Venezuela, heeft Tellado hem ervan beschuldigd ‘de grootste exponent van het populistische discours’ te zijn geworden. die wordt gekenmerkt “door het verafschuwen van tegenmachten.”

“De toespraken waarin de macht van het volk met de instellingen wordt geconfronteerd, bevinden zich in de regering”, zei Tellado, die heeft verzekerd dat het verlangen om “macht zonder beperkingen of beperkingen te bereiken, in Podemos is geboren, maar in Pedro Sánchez zit.”

Tellado heeft de hervorming van de wet verdedigd die de onverenigbaarheden en voorwaarden van magistraten om toegang te krijgen tot de CGPJ en bepaalde rechterlijke of fiscale niveaus zal wijzigen, evenals de overdracht van de politiek aan justitie of aan het bestuursorgaan van de rechters. “De PP heeft getekend omdat het populisme van Sánchez voor onbeperkte macht zijn grenzen heeft gevonden: de Grondwet, de EU en de PP”, rechtvaardigde hij.

De PP-woordvoerder heeft gezegd dat ze “erin zijn geslaagd het populisme van de oppositie te stoppen”, en heeft hun deelname geëist aan de “herstelmaatregelen” die Sánchez over twee weken in het Congres wil aankondigen, omdat “ze een beslissende en moedige PP nodig hebben”.

Het antwoord van de PSOE kwam via haar woordvoerder, Patxi López, die kritiek had geuit op een “interventie vol aanvallen op de regering en de socialisten” aan het begin van een parlementair proces dat voortbouwt op een tussen de twee ondertekende overeenkomst. “Ik weet niet of hij zich schaamt voor het bereiken van een akkoord, of dat hij bang is voor sommigen in zijn partij die boos zijn en zich hier komen verstoppen”, zei hij. “Voor socialisten is vandaag een geweldige dag”, voegde hij eraan toe.

“De PP voldoet eindelijk aan de Grondwet na vijf jaar van permanente niet-naleving”, zei López, na “een lang en kronkelig pad vol excuses.” De PSOE-woordvoerder heeft ook de letter van de overeenkomst verdedigd die met de oppositie is bereikt en die is bekritiseerd door de gebruikelijke bondgenoten van de coalitieregering, te beginnen met de junior partner van de Raad van Ministers, Sumar.

López heeft kritiek geuit op het feit dat de PP instellingen alleen verdedigt als ze aan haar kant staan, en degenen aanvalt die beslissingen nemen die ze niet delen. De PSOE-woordvoerder heeft als voorbeeld het Constitutionele Hof genoemd, dat de vonnissen in de 'ERE-zaak' herziet en wiens onpartijdigheid Feijóo in twijfel heeft getrokken.

De strijdkrachten tegen migranten

De PSOE heeft de PP ook gevraagd het voorbeeld te volgen en meer staatsovereenkomsten met hen te sluiten. “Waarom niet akkoord gaan met de hervorming van het staatspact tegen gendergeweld? Of gaat u liever door in de achterwaartse richting die uw partners eisen? [de Vox]”, heeft gezegd. López heeft ook een “overeenkomst geëist om de immigratiewet te hervormen” en een “humanitaire en ondersteunende oplossing te bieden voor kinderen en minderjarigen die niet als goedkope koopwaar kunnen worden behandeld”, verwijzend naar minderjarige migranten die op de Canarische Eilanden zijn gehuisvest en dat de autonome gemeenschappen van de PP weigert te accepteren, met medeplichtigheid van Feijóo.

“Ga je luisteren naar de wanhopige roep van je collega’s van de Canarische Eilanden of ga je de andere kant op kijken?”, hield hij vol. Maar López heeft ook eerdere uitspraken van Miguel Tellado zelf herhaald, waarin hij de regering vroeg militaire schepen in de Atlantische Oceaan in te zetten om de aankomst van kano's van de continentale Afrikaanse kusten naar Spanje te voorkomen. ‘Is het echt de bedoeling dat de marine de cayuco’s tegenhoudt? Zal het volgende zijn het bombarderen van de cayuco's? Het is voldoende dat ze de voorzitters van de PP oproepen om de minderjarigen op te nemen”, besloot hij.

Partners bekritiseren de regering

De stemming werd voorafgegaan door een debat waaruit de verdeeldheid tussen de PSOE en haar bondgenoten bleek. Sumar-afgevaardigde Enrique Santiago heeft de vernieuwing van de CGPJ gesteund “na vijf jaar blokkade door de PP”, aangezien hij, zoals hij in het Congres uitlegde, “een inactieve CGPJ gaat bevrijden van zijn ontvoeringen.” “Het slechte nieuws,” voegde hij eraan toe, “is dat er vanuit de rechtbanken een juridische oorlog wordt gevoerd tegen iedereen die door rechts als een vijand wordt beschouwd.” En dat zal volgens Santiago niet worden gecorrigeerd met het wetsvoorstel waarover PSOE en PP overeenstemming hebben bereikt en dat ertoe heeft geleid dat Sumar zich van stemming heeft onthouden.

Santiago heeft ‘de zes vakbondsleden uit La Zwitserland’ en ‘de zes jongeren uit Zaragoza’ aangehaald die tot verschillende gevangenisstraffen zijn veroordeeld ‘wegens demonstratie’. “In geen enkel land wordt geaccepteerd dat het Hooggerechtshof weigert zich aan een wet te houden. Het Hooggerechtshof weet dat de amnestiewet duidelijk is en in overeenstemming met de Europese wetgeving en de Grondwet”, voegde hij eraan toe. De algemeen secretaris van de PCE heeft het Hooggerechtshof ook bevolen “opheldering voor te leggen aan het Constitutionele Hof of het Hof van Justitie van de EU” als hij van mening is dat de wet niet in overeenstemming is met de wet. bestellen. 'Wat hij niet doet,' zei hij sarcastisch.

De plaatsvervanger heeft volgehouden dat “Sumar de kans niet zal verliezen om een ​​nieuwe CGPJ te kiezen die de democratische en ethische legitimiteit van het land herstelt”, maar hij heeft er spijt van dat hij de tekst kende van het wetsvoorstel dat door de PSOE en de PP was ondertekend en dat bij de overeenkomst “eenmaal geregistreerd”. Volgens hem vertoont de tekst “tekortkomingen” die “de dringende regeneratie van Justitie kunnen frustreren” en die niet gecorrigeerd kunnen worden als de socialisten vasthouden aan hun idee om geen amendementen in het parlementaire proces te aanvaarden.

Krachtiger was de leider van Podemos Ione Belarra, die de PSOE heeft gevraagd de overeenkomst met de PP te verbreken. ‘Je dacht’, richtte Belarra zich tot de minister van het presidentschap, Félix Bolaños, ‘dat met deze overgave, met deze weigering om te transformeren, rechts zou ophouden. Maar dat is nooit waar.”

“Als je je hand schudt, pakt rechts je arm en dat is wat deze vier dagen hebben laten zien”, vervolgde hij. “Dus hier is ons voorstel voor vandaag, dames en heren van de Socialistische Partij: verbreek de overeenkomst met de Populaire Partij, verbreek de overeenkomst voor de Algemene Raad voor de Rechtspraak en hernieuw deze Raad met de democratische meerderheid”, eiste hij van de socialistische partij. bank, alvorens ook de regering te vragen een mediawet goed te keuren die “voor eens en voor altijd een einde maakt aan de journalistieke corruptie.”

Junts heeft het over de “gewaden maffia” en verontwaardigt de PP

Andere bondgenoten van de uitvoerende macht waren ook zeer kritisch. De parlementaire woordvoerder van Junts, Miriam Nogueras, heeft gezegd dat de overeenkomst die het mogelijk maakt dat er “burgerwachtrechters blijven bestaan ​​in een maffia in mantels” en heeft gevraagd om “beschermingsmechanismen tegen Marchenas, Llarenas en Aguirres”, verwijzend naar de magistraten die zich tegen de toepassing van de amnestie hebben verzet. Jouw tussenkomst heeft geroerd tegen de woordvoerder van de PP, Miguel Tellado, die heeft gevraagd om tussenbeide te komen, maar de vice-voorzitter van de raad van bestuur, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, heeft de microfoon gesloten omdat hij niet handelde volgens de regels van het Kamerreglement.

Zijn tegenhanger bij ERC, Gabriel Rufuián, heeft verwezen naar een andere magistraat, die de rechter van de Nationale Rechtbank, Manuel García Castellón, heeft gedagvaard. “Hij spaarde [María Dolores de] Cospedal de la Kitchen, a [Esperanza] Aguirre de la Púnica, haalde Ignacio González uit de gevangenis, spande de zaak aan tegen de koning, weet nog steeds niet wie M. Rajoy is (…). Het enige probleem dat er is in dit land is dat de rechters niet van hen zijn”, zei hij in verwijzing naar de PP.

Aan de andere kant heeft de woordvoerder van EH Bildu, Mertxe Aizpurua, verklaard dat de overeenkomst tussen de twee grote partijen “niet garandeert dat de onaanvaardbare blokkade zich niet zal herhalen. [del CGPJ]‘en ‘het zal geen einde maken aan de rechtspraktijk en het antidemocratische karakter ervan in de loop van de tijd laten voortduren.’ PNV-afgevaardigde Mikel Legarda van zijn kant heeft verklaard dat de hervorming “het onderliggende probleem niet aanpakt” en heeft geëist dat de regeringsstandpunten in de rechtbanken worden bepaald door de rechters, zoals voorgesteld door de huidige interim-president van het regeringsorgaan. de jury, Vicente Guilarte.

Vox zet vraagtekens bij de “verdeling van rechters”

De woordvoerder van Vox in het Congres, Pepa Millán, heeft ook kritiek geuit op de overeenkomst en beide partijen ervan beschuldigd “de rechters te verdelen” en “mensen te plagen”. Hij heeft ook kritiek geuit op het feit dat het pact een einde zal maken aan “de overgave van de rechterlijke macht in Spanje aan de meest totalitaire heerser in onze geschiedenis”, verwijzend naar de socialistische uitvoerende macht.

Op dezelfde manier heeft de extreemrechtse partij de populaire partij aangevallen omdat deze de taak van de regering-Sánchez gemakkelijker maakte. “Is dit een goede overeenkomst voor de Popular Party? Ja, hoewel wat zij hebben gedaan niet het blootleggen is geweest, maar veeleer het verontschuldigen van zichzelf. Is het een goed akkoord voor de Socialistische Partij? Ja. Is het een goede overeenkomst voor Justitie? Uiteraard niet, in tegenstelling tot wat de Populaire Partij als een prestatie verkoopt”, bekritiseerde Millán.

De hervorming zal worden verwerkt via de noodprocedure om deze goed te keuren in drie plenaire zittingen in het Congres en één in de Senaat. Vanaf nu hebben de fracties tot aanstaande dinsdag, 9 juli, de tijd om amendementen in te dienen, wat in het geval van alle amendementen de presentatie van een alternatieve tekst zal vereisen, aangezien het niet voldoende zal zijn om een ​​terugbetaling aan te vragen.

Het volledige debat zal plaatsvinden op de 11e, de week daarop zal de tekst worden besproken in de Commissie voor Justitie en op de 23e zal de tekst worden goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Congres voor indiening bij de Senaat, die uiteindelijk licht zou kunnen werpen op groen. volgende dag, zoals bronnen uit de Eerste Kamer aan Europa Press mededeelden.

Source link

Leave a Comment

ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask ask

link link link link link link link link link link link link link link link url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url url